Baş Ağrılarını Hafife Almayın! Nedeni Bu Olabilir!

MİGREN DEĞİL BU YÜZDEN BAŞINIZ AĞRIYOR

Beyin sarkması hakkında bilgiler paylaşan uzan doktor, gelişim süreciyle alakalı olabileceğini işaret etti. Beyincik sarkmasının doğumsal anomali bulunmazken, tiplerinin de farklı olduğunu belirtti. Omurilik sıvısının geçişinde aksamalar sağlayabileceğini ifade ederek, Prof. Dr. Ali Dalgıç süreçten bahsetti.

BAŞ AĞRILARI EN ÇOK BU SEBEPTEN

Baş ağrılarında en çok şikâyetin bu durumdan kaynaklandığını belirten, Prof. Dr. Ali Dalgıç şu şekilde açıkladı;

“Kafatası boşluğu ve omurilik kanalı, foramen magnum aracılığı ile birbirine bağlantılı boşluklardır. Beyin ve omurilik, bu boşlukların içinde bulunan beyin ve omurilik sıvısı içinde yüzmektedirler. Beyin-omurilik sıvısı, aralarındaki geçişi oluşturan foramen magnum içinden doğru sürekli bir döngü içindedir. Kafatasından omurilik kanalına sarkan beyincik tonsili beyin-omurilik sıvısının geçişinde aksamalara neden olabilir. Böylece birtakım yakınma ve bulgular gelişebilir.

Dalgıç, beyincik sarkmalarının birçoğunun herhangi bir yakınmaya neden olmadığını, rastlantısal olarak radyolojik incelemelerde görülebildiğini belirtti. Ancak beyincik sarkmasının neden olduğu en sık görülen şikâyetin baş ağrısı olduğunu belirten Dalgıç, “Birçok hastalığın baş ağrısına neden olduğu bilinmektedir. Bu yüzden, her baş ağrısı yakınması beyincik sarkması ile bağdaştırılmamalıdır. Baş ağrısına neden olabilecek diğer etkenler araştırılmalı, ayrıntılı öykü, muayene ve incelemeler ile ayırıcı tanı yapılmalıdır. Örneğin, hapşırma, öksürme veya ıkınma ile baş ağrısının artması, bu durumun hasta tarafından ‘şimşek çakması, elektrik çarpması’ gibi tariflenmesi beyincik sarkması açısından kıymetli bir veridir”

SAĞLIK SORUNLARINI DOĞURABİLİR

Beyincik sarkmasının, beyin sapı ve omuriliğe baskı uygulamasının ardından sağlık sorunları meydana geliyor. Bu sağlık sorunları; Uyku apnesi, duyu bozuklukları, yutma bozuklukları ve kuvvetsizliği beraberinde getiriyor. Dalgıç tarafından yapılan açıklamalara göre, bu hastaların muayenesi ayrıntılı bir şekilde yapılmalı. Şikayetlerin olmamasına rağmen, hastalığın görülebileceğini işaret etti.

Baş ağrısı olan vatandaşlarda etkenlerin araştırılması gerektiğini ifade ederek, “Takip sürecini objektif hale getirmek üzere omuriliğe yönelik elektrofizyolojik incelemeler ve foramen magnum seviyesin beyin-omurilik sıvısının akım incelemesi yapılabilir.” bilgisini duyurdu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir