Zirai Don, Bal Üretimini Vurdu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı: Zirai Don Arıcılara Büyük Zarar Verdi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, zirai donun arıcıları olumsuz etkilediğini belirterek, bal üretiminin bu yıl geçen seneye göre çok daha düşük olacağını ifade etti.

Şahin, yaptığı açıklamada, ülkenin birçok bölgesinde görülen zirai donun tarım sektöründe ciddi sorunlara neden olduğunu vurgulayarak, bahçelerde elma, şeftali, kayısı, kiraz, vişne gibi meyveleri, doğadaki otları ve kır çiçeklerini yok ettiğini belirtti.

Kır çiçekleri ve meyve çiçeklerinin zarar görmesinin ardından arıcıların iş yapacakları bir ortamın kalmadığını söyleyen Şahin, “Meyvecilik sektörü zarar gördüğünde biz de zarar görüyoruz. Biz tarımsal üretimin temelini oluşturuyoruz. Ancak şu anda emek verilecek bir alan kalmadı, tarım sektörü büyük zarar gördü. Arıların çalışabileceği bir doğa alanı dahi kalmadı.” dedi.

Arıların önemine dikkat çeken Şahin, arıcılığın tarım sektörünü güçlendiren ve katma değer sağlayan bir faaliyet olduğunu ifade ederek, arıların döllenme ve verim açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıların zarar gördüğüne ve durumun vahim olduğuna vurgu yapan Şahin, “Arılarımız gelişmediği için üçüncü ya da dördüncü çiçekler olsa bile bal alamayacağız. Arılarımız gelişseydi, daha fazla bal üretebilirdik. Ancak şu anda ciddi kayıplar yaşadık. Orta Anadolu’da bulunan arılarımızda büyük zararlar meydana geldi. Kırıkkale’deki arıların yüzde 80’i zarar gördü. Bu zararlar dengesiz hava koşullarından kaynaklandı. Geçmiş yıllarda arıcılarımıza kovan başına şeker yardımı yapılıyordu, ancak bu yıl hiçbir destek alamadık. Arıcılarımız perişan durumda.” dedi.

“Bal Üretiminde Ciddi Kayıplar Olacak”

Meyve üreticilerinin durumunun kötü olduğunu ancak arıcılarda durumun çok daha kötü olduğunu söyleyen Şahin, “Geleceğe yönelik planlar yapamıyoruz. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yıllarca 115 bin ton civarındaydı. Geçen yıl 80 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşti ve bu miktar kendi ihtiyacımızı karşıladı. Ancak 2025 yılı için bir öngörüde bulunmak şu an mümkün değil. Ülkemizde üretilen balın yüzde 35-40’ı çam balıdır ve bu bal, Ege ve Akdeniz bölgesindeki çam ormanlarından elde edilir. İklim değişiklikleri büyük sorun teşkil ediyor. Temmuz ayında sıcaklar artarsa bal üretimi olumsuz etkilenecektir. Arıcılarımız sürekli arılarının durumuna dikkat etmeli, yavru üretimine önem vermelidir. Bu yıl 80 bin ton bal üretimi hedefine ulaşmak oldukça zor görünüyor. Maalesef ciddi kayıplarla karşı karşıyayız.” – BURSA

Related Posts

Aile mahkemesi “Anayasa’ya aykırı” dedi, süresiz nafaka AYM’ye taşındı: Yüksek mahkeme inceleme kararı verdi

Aile mahkemesi “Anayasa’ya aykırı” dedi, süresiz nafaka AYM’ye taşındı: Yüksek mahkeme inceleme kararı verdi

Emtia piyasalarında son durum ne?

Emtia piyasalarında son durum ne?

Yapı Kredi kripto pazarına giriyor: 1.2 milyar liralık sermaye artırımıyla dijital varlık platformu kuruluyor

Koç Holding çatısı altındaki Yapı Kredi Bankası, kripto varlık alım-satım platformu kurmak için 1 milyar 185 milyon TL’lik sermaye artırımına gitti. Yeni girişim, Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş. üzerinden hayata geçirilecek.

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Arazide kendiliğinden yetişiyor! Dağdan toplayıp büyükşehirlere satıyorlar

Sivas’ın Zara ilçesinde yaşayan İbrahim Deliktaş (38), arazide kendiliğinden yetişen pampas bitkilerini toplayarak, büyük şehirlere süs bitkisi olarak pazarlıyor. Deliktaş, “Toplaması çok zahmetli. Her sene çalıştığımız firmalar bundan istiyorlar ve ortalama 35-40 bin demet gönderiyorum. Bu bitkinin özelliği toplanan yerden bir daha çıkmıyor” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.