Malatya’da Kayısıda İlaç Kalıntısı Sorunu Toplantısı

Kayısı Üretiminde İlaç Kalıntısı Sorunu Toplantıyla Ele Alındı

Malatya’da kayısı üretiminde ilaç kalıntısı sorununun önüne geçmek amacıyla düzenlenen toplantıda doğru ilaç kullanımı ve ihracattaki riskler ele alındı.

Malatya, dünya kayısı başkenti olarak bilinmektedir. Bu nedenle, kayısı üretiminde yaşanan ilaç kalıntısı sorununun çözümü için önemli adımlar atılmaktadır. Malatya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve zirai ilaç bayileri katıldı.

Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üretiminde zirai mücadelenin başladığını belirterek, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Kayısı sattığımız ülkeler, özellikle tüketici sağlığı açısından çok daha titiz davranıyor. İlaç kalıntısı nedeniyle ihracatta büyük risklerle karşı karşıyayız. Doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilaç kullanımına dikkat etmeliyiz” dedi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise dünya genelinde tarım ürünlerinde rekabetin arttığına dikkat çekerek, kayısının ihracattaki konumunu koruyabilmesi için ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, “Özellikle Avrupa pazarı, pestisit tahlillerine büyük önem veriyor. Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bu nedenle 2025 yılını ‘İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı’ ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da bitkisel üretimde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, ilaçlama süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Kayısıda pazar payının kaybedilmemesi adına dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akar, “Ülkelerin bizden beklentileri her geçen gün artıyor. Amacımız, tüketiciye sağlıklı ve güvenli ürün ulaştırmak” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından zirai ilaç bayilerine yönelik “Pestisitler ve Güvenli Kullanımı ile Bitki Koruma Ürünlerinin Satışı ve Depolanması” konulu bir sunum gerçekleştirildi. – MALATYA

Related Posts

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.