Kanserde tehlikeli artış: Sigara içmeyenlerde de artıyor!

Akciğer kanseri, dünyanın en ölümcül kanser türleri arasında gösteriliyor. Uzmanlara göre akciğer kanseri riski sigara içenlerde 30 kat daha fazla olsa da, sigara içmeyenler arasında da hastalığın artış gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Tıp dergisi Lancet, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın 2022 yılına dair bir çalışmasını yayımladı. Buna göre 2022’de yaklaşık 2,5 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi konuldu.

Çalışmada 200 bin kanser hastası incelendi. Vakalarla hava kirliliği arasındaki olası bağlantıya bakılırken; başta Çin olmak üzere Asya’nın doğusundaki ülkelere odaklanıldı.

Çalışmada yer alan uzmanlar,, hayatları boyunca hiç sigara içmemiş kişiler arasında akciğer kanserine yakalanma oranının arttığına vurgu yaptı. Hatta sigara veya tütün kullanmamış kişilerde akciğer kanserinin, dünya çapında kanser ölümlerinin beşinci nedeni olduğu tahmininde bulunuldu.

Uzmanlar bu noktada özellikle hava kirliliğine dikkat çekiyor. Kansere yol açabilen hava kirliliği gibi olası faktörleri belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Kanser, dünyada her beş kişiden birinin yakalandığı, en fazla can kaybına yol açan ikinci hastalık. Dünya Sağlık Örgütü bazı ülkelerde 20 yıl içinde kanser yükünün iki katına çıkacağı uyarısında bulunuyor.

Related Posts

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.