Geleceği şimdiden satın alanlar bu madeni keşfetti: Teknolojide devrim yaratacak

ETH Zürih Araştırmacılarından Elektronik Atıklardan Nadir Toprak Elementleri Geri Kazanım Yöntemi

ETH Zürih’teki araştırmacılar, elektronik atıklardan nadir toprak elementlerini yüksek verimle geri kazanan yeni bir yöntem geliştirdi. Bu buluş, AB’nin stratejik hammadde bağımsızlığı hedefinde kritik bir adım olabilir.

Avrupa Birliği’nin 2030 yılına kadar hammadde bağımsızlığını artırma hedefi doğrultusunda, İsviçre’den umut verici bir bilimsel atılım geldi. ETH Zürih Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, elektronik atıklardaki nadir toprak elementlerini daha verimli şekilde ayırmayı başardı.

Bu elementler, modern teknolojinin neredeyse her alanında — rüzgar türbinlerinden sabit disklere, floresan lambalardan akıllı telefonlara kadar — hayati rol oynuyor. Ancak geri dönüşümleri oldukça düşük: Günümüzde bu değerli materyallerin sadece %1’i yeniden kazanılabiliyor.

Daha Az Enerjiyle Daha Çok Verim

Kimya ve Uygulamalı Biyobilimler Bölümü’nden Prof. Dr. Victor Mougel ve araştırmacı Dr. Marie Perrin’in geliştirdiği özel bir özütleyici, elementlerin çözünürlüğünü değiştirerek ayrıştırmayı mümkün kılıyor. Mougel, özellikle floresan lambalarda bulunan öropyum elementinin başarıyla ayrıştırılabildiğini belirtti:

“Bu elementleri son derece hassas bir şekilde ayırabiliyoruz.”

AB Hedeflerine Katkı Sağlayacak

Bu gelişme, Avrupa Birliği’nin 2023’te kabul ettiği Kritik Hammadde Yasası ile de doğrudan örtüşüyor. Yasa kapsamında 2030’a kadar nadir toprak ihtiyaçlarının:

  • %10’u madencilikle,
  • %40’ı işleme yoluyla
  • %25’i ise geri dönüşümle karşılanmak isteniyor.

Bu noktada ETH’nin çözümünün, hem çevresel maliyetleri azaltarak hem de Çin’e olan tedarik bağımlılığını kırarak büyük bir fark yaratabileceği öngörülüyor.

Endüstriyel Ölçekte Uygulama

Dr. Perrin, bu teknolojiyi endüstriyel ölçekte hayata geçirmek için sanayi ortaklarıyla çalışmaya hazırlandıklarını vurguladı:

“Amaç, şirketlerin kendi içlerinde geri dönüşüm kapasitelerini kurmalarını sağlamak.”

Şu anda dünya nadir toprak elementleri üretiminin %70’ini ve rafinasyonunun %85’ini Çin sağlıyor. Avrupa’nın bu buluş sayesinde kritik teknolojilerde daha bağımsız ve sürdürülebilir bir gelecek kurma şansı artıyor.

Related Posts

57 yıldır ölü olan NASA uydusu Dünya’ya gizemli bir sinyal gönderiyor

Sadece üç yıl görev süresi olan ve 57 yıldır kullanılmayan Relay-2 uydusundan gelen ve sadece 30 nanosaniye süren güçlü radyo sinyalleri kafaları karıştırdı.

Eski Tesla mühendisi hakkında şoke eden suçlama!

Tesla insansız robot projesi Optimus‘a ait gelişmiş el sensörü teknolojilerinin çalındıgi iddiası gündeme bomba gibi düştü. Bu kapsamda eski çalışan Zhongjie “Jay” Li hakkında hukuki süreç başlatıldı. Şirket tarafından ileri sürülen iddiada Li’nin bu …

Mundfish’in Atomic Hearts 2 ve The CUBE oyunu Türkçe seçeneğiyle gelecek

Yabancı oyunların Türkçe diline verdiği destek artmaya devam ediyor. Bu bağlamda kısa süre önce tanıtılan Atomic Heart 2 ve The CUBE oyunlarına Türkçe dil desteği de gelecek.

iOS 26 tanıtıldı: İşte tüm yenilikler ve iOS 26 destekleyen iPhone modelleri

Apple daha önce ortaya çıktığı gibi iOS 19 yerine adlandırdığı iOS 26 sistemini tanıttı. En köklü tasarımsal değişikliklere imza atılan bu yeni sürümdeki tüm yenilikleri özetledik.

iPhone tahtını sallıyor! Bu Android telefon, dünya çapında en çok satan modellerden biri oldu!

Counterpoint Research’in açıkladığı 2024 ikinci çeyrek satış verilerine göre Samsung’un yeni Galaxy A15 modeli, 5G versiyonuyla dünya genelinde en çok satan dördüncü akıllı telefon oldu.

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …