Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Krizin ortasında şatafat: Başkanlar düğünde para saçtı

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yapılan bir düğün töreninde, kamu görevi yürüten belediye başkanlarının sahneye para saçması tepkilere yol açtı. Türkiye ekonomik krizle boğuşurken yaşanan bu görüntüler yurttaşın tepkisini çekti.

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

Yeni çözüm süreci için TBMM’de komisyon kuruluyor; Numan Kurtulmuş grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı

Yeni çözüm süreci için TBMM’de komisyon kuruluyor; Numan Kurtulmuş grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı

Son dakika | İsrail nükleer tesis Fordo’yu vurdu

İsrail İran’daki Fordo Nükleer Tesisini vurdu. Geçen günlerde ABD de söz konusu tesisi vurmuştu. Ayrıntılar geliyor…

Putin Ukrayna’da el yükseltti: ‘Askerin bastığı her yer Rusya’

ULUSLARARASI toplum ve ABD yönetiminin dikkatini İsrail-İran ihtilafına çevirdiği bir dönemde bu durumdan istifade eden Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna ile ilgili yine çok yüksek perdeden konuşmaya başladı.

İran sivil kayıp sayısını açıkladı: Korkunç tablo

İran’a yönelik hava saldırılarını sürdüren İsrail, bugün İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün silah transfer birimi sorumlusu Komutan Behnam Şehriyari’nin İran’ın batısına öğleden sonra düzenlenen bir hava saldırısıyla öldürüldüğünü …