Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Çocuklarda Diş Sıkma Problemi Nasıl Tedavi Edilmeli?

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını belirten Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Diş sıkma probleminin tedavi edilmemesi durumunda çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Bruksizm Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkmanın çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara ve baş, kulak ağrılarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, bu durumun ruhsal etkileri hakkında da bilgi verdi. Genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkileyebileceği ifade etti.

“Baş ve Çene Ağrısı, Diş Hassasiyeti ve Diş Aşınması Görülebilir”

Diş sıkmanın nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin çocukların diş gıcırdatması nedeniyle endişelendiğini söyledi. Gece görülen diş sıkma alışkanlığının gündüz ağrılara ve diş problemlerine neden olabileceğini belirtti.

“En Önemli Neden: Stres”

Diş sıkmanın birçok faktöre bağlı olabileceğini belirten uzman, stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Hassas çocukların yaşadığı duygusal stresin diş sıkma olarak dışa vurulabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

“Belirtileri İhmâl Etmeyin”

Uzmanlar, diş sıkma probleminde farkındalığın çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer çocuğunuzda diş sıkma belirtileri görüyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekiminden yardım almanız gerektiğini belirtti. Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini ancak ilerleyen semptomların tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erken Müdahale Önemli”

Doç. Dr. Münevveroğlu, tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda görülen belirtilerin hemen tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sayede çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunabileceğini söyledi.

Related Posts

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Samsun’da görev yapan Omurga Cerrahisi Doç. Dr. Ömer Bozduman, Haziran ayının ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olduğunu hatırlatarak, aileleri çocuklarında omurga eğriliği belirtilerine karşı dikkatli olmaya davet etti. Bozduman, erken teşhisin skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gereksinimini büyük oranda ortadan kaldırdığını vurguladı.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı