Erken tanı ile skolyoz cerrahisiz atlatılabilir

Omurga Cerrahisi Uzmanı Dr. Ömer Bozduman, skolyozun sadece yana eğilmeyle sınırlı olmadığını söylüyor. Skolyozun aslında üç boyutlu bir deformite olduğunu belirten Dr. Bozduman, omurganın hem burkulma hem de eğilme hareketi yapabileceğini vurguluyor. Bu nedenle skolyozda tanı ve tedavi sürecinde 3 boyutlu analizin önemli olduğunu vurguluyor.

Erken Teşhis İle Ameliyat Gerekmeyebilir

Dr. Bozduman, Haziran ayının Skolyoz Farkındalık Ayı olduğunu hatırlatarak, özellikle 10 yaş üzeri çocukların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. Omuzlarda dengesizlik, göğüste asimetri gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulması gerektiğini söylüyor. Erken teşhis edilen skolyoz vakalarının çoğu cerrahi müdahale gerektirmeden tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Öncelik Cerrahi Olmayan Yöntemlerde

Dr. Bozduman, skolyoz tedavisinde önceliğin cerrahi olmayan yöntemlerde olduğunu belirtiyor. Korseyle, egzersizle ve fizik tedaviyle hastalarını takip ettiğini söylüyor. Ameliyatın yaş ve eğrilik derecesine bağlı olarak, hayati risk taşıyan durumlarda düşünüldüğünü belirtiyor. Ancak amacın her zaman cerrahiyi en son seçenek olarak tutmak olduğunu vurguluyor.

Ergenlikte Belirtiler Gözden Kaçabilir

Dr. Bozduman, ergenlik dönemindeki çocukların özellikle vücutlarını gizleme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu nedenle skolyozun bu dönemde sıkça gözden kaçtığını belirtiyor. Ebeveynlere, çocuklarının omuz dengesizliği veya kaburga çıkıntısı gibi belirtilerini takip etmelerini tavsiye ediyor. Erken teşhisin tedavi sürecini kolaylaştırabileceğini ve cerrahiye gerek kalmadan çözüm sağlayabileceğini vurguluyor. Yaz aylarının bu belirtileri gözlemlemek için bir fırsat olabileceğini söylüyor ve çocukları yakından takip etme çağrısı yapıyor.

Related Posts

Ne zeytinyağlı ne kükürt ne de bıttım: En sağlıklı sabun açıklandı

Ciltteki yağlanma, sivilce ve kaşıntı gibi sorunlara karşı kimyasal ürünler yerine doğal çözümler tercih edenlerin sayısı artıyor. Uzmanlar, sabun seçiminde cilt tipine uygunluk ve içeriklerin doğallığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken, en faydalı sabunu da açıkladı.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Dijital kalabalıkta hepimiz yalnızız!

Dijital iletişim araçları herkesi birbirine bağlı gibi gösterse de, gerçek ilişkiler giderek yüzeyselleşiyor. Sosyal medyanın bağ kurma vaadinin yerini “beğenilme yarışına” bıraktığını belirten Uzman Psikolog Gizem Ünveren, insanların kalabalıkta kendini yalnız hissettiğini söyledi. Sürekli ekrana odaklanmanın yüzyüze iletişimi zayıflattığını ifade eden Ünveren, yalnızlığın modern hayatın kaçınılmaz sonucu olduğuna dikkat çekti. Ünveren’e göre bu durum bilinçli ekran kullanımı, sosyal etkinlikler ve empatiyle aşılabilir.