Gayrimenkul üzerinden gelir elde edenler radara takıldı

Bakanlık, Gayrimenkuller Üzerinden Elde Edilen Gelirleri Takip Ediyor

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harçları mercek altına aldı.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında çalışmalarını sürdüren Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harç yükümlülüklerini takip etmek için MEVA Sistemi’ni devreye aldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılımla hayata geçirildi. Bu uygulama sayesinde tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri gibi veriler kullanılarak gayrimenkullerin gerçek piyasa değerleri tespit ediliyor.

MEVA’nın kullanılmasıyla birlikte, tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarları karşılaştırılarak eksik ödemeler tespit ediliyor ve vergi incelemeleri gerçekleştiriliyor.

MEVA uygulaması şu ana kadar 81 il merkezinde defterdarlıklarda kullanılmaya başlandı. Bu sayede gerçek ve güncel satış değerlerinin belirlenmesi için yapılan analizler sonucunda, 5,9 milyar liralık harç matrahı gönüllü olarak artırıldı.

Defterdarlıklar tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda, 16 binden fazla taşınmaz incelendi ve tapuda gösterilen değer ile gerçek alım satım bedeli arasındaki fark tespit edilen taşınmazlara açıklama istendi.

Gönüllü uyum sağlayarak 2 bin 475 kişi, tapu harcı cezasız olarak pişmanlıkla 5,9 milyar liralık alım satım bedeli artışını ödedi. Uyum göstermeyen mükellefler hakkında ise vergi incelemesi başlatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA uygulamasının ülke genelinde tüm vergi dairelerinde kullanılmaya başlanacağını belirterek, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin takibinin kolaylaşacağını vurguladı.

MEVA uygulamasıyla, gayrimenkullerin gerçek değerler üzerinden alım satımının sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor.

Related Posts

Emtia piyasalarında son durum ne?

Emtia piyasalarında son durum ne?

Yapı Kredi kripto pazarına giriyor: 1.2 milyar liralık sermaye artırımıyla dijital varlık platformu kuruluyor

Koç Holding çatısı altındaki Yapı Kredi Bankası, kripto varlık alım-satım platformu kurmak için 1 milyar 185 milyon TL’lik sermaye artırımına gitti. Yeni girişim, Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş. üzerinden hayata geçirilecek.

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Arazide kendiliğinden yetişiyor! Dağdan toplayıp büyükşehirlere satıyorlar

Sivas’ın Zara ilçesinde yaşayan İbrahim Deliktaş (38), arazide kendiliğinden yetişen pampas bitkilerini toplayarak, büyük şehirlere süs bitkisi olarak pazarlıyor. Deliktaş, “Toplaması çok zahmetli. Her sene çalıştığımız firmalar bundan istiyorlar ve ortalama 35-40 bin demet gönderiyorum. Bu bitkinin özelliği toplanan yerden bir daha çıkmıyor” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.