Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

Yapı Kredi kripto pazarına giriyor: 1.2 milyar liralık sermaye artırımıyla dijital varlık platformu kuruluyor

Koç Holding çatısı altındaki Yapı Kredi Bankası, kripto varlık alım-satım platformu kurmak için 1 milyar 185 milyon TL’lik sermaye artırımına gitti. Yeni girişim, Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş. üzerinden hayata geçirilecek.

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Arazide kendiliğinden yetişiyor! Dağdan toplayıp büyükşehirlere satıyorlar

Sivas’ın Zara ilçesinde yaşayan İbrahim Deliktaş (38), arazide kendiliğinden yetişen pampas bitkilerini toplayarak, büyük şehirlere süs bitkisi olarak pazarlıyor. Deliktaş, “Toplaması çok zahmetli. Her sene çalıştığımız firmalar bundan istiyorlar ve ortalama 35-40 bin demet gönderiyorum. Bu bitkinin özelliği toplanan yerden bir daha çıkmıyor” dedi.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …