Siirt’te Marangozluk Tehlikede

Siirt Marangoz Ustaları Çırak Bulamıyor

Siirt’te marangoz ustaları, ata mesleklerini devam ettirecek yeni çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Siirt’te geçmişte 20’den fazla esnafın faaliyet gösterdiği tarihi Marangozlar Çarşısı’nda şu anda sadece 5 kişi mesleği sürdürüyor. Ustalar, dede veya babalarından devraldıkları mesleği aktaracak çırak bulamamanın üzüntüsünü dile getiriyorlar.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Cemal Koyuncu, yaptığı açıklamada, geçmişte 450 üyeye sahip marangozlar odaının şu anda sadece 5 esnafı kaldığını belirtti.

Çırakların yetişmemesinin sebebinin iş bulunamamasından kaynaklandığını ifade eden Koyuncu, “Marangozlar Odası büyük bir teşkilat halindeydi ancak şu anda işçi bulmakta zorlanıyorlar. Eskiden her çalışana 6-7 işçi düşerken, şimdi durum farklı. Gelir azalınca işçi bulmak da zorlaştı.” dedi.

Marangozlar Çarşısı’ndaki usta İlhan Marangoz (55) da ailesinden devraldığı mesleği üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü belirtti. Babasından aldığı mesleği 45 yıldır sürdüren Marangoz, ahşap işlerinden geçimini sağladığını söyledi.

İlerleyen zamanlarda ata mesleğini devam ettirmeyi istediğini belirten Marangoz, mesleğin ilerleyen nesillere aktarılamamasının üzücü olduğunu vurguladı.

Marangoz ustası Fatih Yeşilkök (54) ise babasıyla beraber uzun yıllardır mesleği sürdürdüğünü ancak son yıllarda çırak yetiştirmenin zorlaştığını söyledi. İş olmaması sebebiyle çırak yetiştiremediğini ifade eden Yeşilkök, mesleği sevdiğini ve devam ettirmeyi planladığını belirtti.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir