İhracatçının rekabet sorunu

Mavi Yakalı Eleman Eksikliği Türkiye İş Gücü Piyasasında Derin Sorunlara Yol Açıyor

SERVET YILDIRIM – Hakkı Yıldız, babasının kendilerine yıllar önce verdiği bir öğüdü paylaştı: “Denenmişi denemeyin.” Bu tavsiye üzerine, şirketlerinde ayrılan çalışanları tekrar işe almamaya özen gösterdiklerini ancak, şimdi bu kuralın geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Artık ‘kim olursan ol, yine gel’ diyoruz” dedi. Türkiye’deki iş gücü piyasasındaki dinamiklerin değiştiğini gözler önüne seren Yıldız, iş gücü piyasasında yaşanan sorunları vurguluyor. İşsizlik oranının resmi verilere göre düşük olsa da geniş tanımlı işsizlik oranı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Kalifiye iş gücü eksikliği özellikle mavi yakalı personelin aranmasında büyük bir sorun oluşturuyor. Sanayiciler aradıkları elemanları bulmakta zorlanırken, iş gücü maliyetleri de artış gösteriyor.

Yabancı Eleman Çalıştırma ve İş Gücü Maliyetleri

Çözüm olarak firmalar yabancı eleman çalıştırmaya başladılar. Özellikle mavi yakalı eleman açığı, üretim sektöründe ciddi bir darboğaza neden oluyor. İş gücü maliyetlerinin artması ve Türkiye’deki işgücü ile karşılaştırıldığında yabancı ülkelerde daha düşük olması, Türk ihracatçılarının rekabet gücünü azaltıyor. Bu durum Türk şirketler için uluslararası pazarda zorlu bir rekabet ortamı yaratıyor.

Teknolojik Dönüşüm ve Verimlilik

Çözüm olarak Türk firmaları yurtdışında üretim yaparak ihracatı artırmayı tercih ediyorlar. Ancak bu durum, Türkiye’nin rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Çin’in teknolojik dönüşüm ve verimlilik ile uluslararası pazardaki konumunu güçlendirmesi, Türkiye için de önemli bir örnek teşkil ediyor. Türkiye’nin hızla teknolojik dönüşümü gerçekleştirmesi ve verimliliği artırması gerekiyor. Aksi halde uluslararası rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir