BDDK’ya şikâyet yağdı: Faizsiz konut şirketlerinde 240 bin TL tuzağı

Tasarruf Finansman Şirketlerine Rekor Şikâyet: Vatandaşlar Mağdur Oluyor!

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine karşı gelen şikâyetler artıyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) yapılan şikâyetlerde, vatandaşlar son dönemde yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor.

14 GÜN İÇİNDE İADE ETMELERİ GEREKİYOR AMA…

Bazı şirketler, örneğin 3 milyon liralık bir konut başvurusu için vatandaştan sözleşme esnasında yüzde 8 üzerinden 240 bin lira organizasyon ücreti alıyor. Ancak eğer vatandaş başvurudan vazgeçmek isterse, 14 gün içerisinde bu ücreti iade etmeleri gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruyu zamanında işleme koymayarak vatandaşların mağduriyet yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, bazı vatandaşlar vaadedilen süreçte kurada çıkmama gibi sorunlarla karşılaşıyor.

VATANDAŞLARIN HAKLARI

Konut, iş yeri veya taşıt için müşteriye finansman sağlama hakkı veren tasarruf finansman şirketleri müşteriden organizasyon ücreti alabilir. Bu sözleşmeler faizsiz finansman esaslarına göre düzenlenmektedir.

ORGANİZASYON ÜCRETİ NEDİR?

Organizasyon ücreti, müşterilerin tasarruf finansman faaliyeti ve fon yönetimi karşılığında şirkete ödediği tutardır.

Cayma hakkını kullanan müşterilere en geç 14 gün içerisinde organizasyon ücreti dahil olmak üzere tüm tutarın iade edilmesi zorunludur. Ancak 14 günlük süreyi aşan başvurularda şirket iade yapmayabilir. Bu gibi durumlarda noter onaylı dilekçe ile başvuruyu güvence altına almak mümkündür.

ÇEKİLİŞLER NOTER HUZURUNDA MI OLMALI

Çekilişlerin noter huzurunda yapılması zorunlu değildir, ancak genellikle noter gözetiminde veya canlı yayında gerçekleştirilir. Bu uygulama, müşterilere güven vermek amacıyla önemlidir.

KURADA ÇIKMA GARANTİSİ VAR MI

Kurada belirli bir vade garantisi olabilir, ancak bazı müşteriler bu süre içinde hak ettikleri ödemeleri alamayabilir ve uzun süre beklemek zorunda kalabilirler.

ÖDEME DURDURULDUĞUNDA NE OLUR

Müşteri ödeme yükümlülüğünü yerine getirmezse, şirket finansman ödemesini erteleyebilir veya sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumlar mağduriyetlere neden olabilir.

2021’DE 21 ŞİRKETİN KAPATILMASI

Hükümet, 2021’de faizsiz finansman sisteminde sorunlar yaşayan ve müşterilere hizmet sunmayan 21 şirketi kapatma kararı almıştı. Kapatılan şirketler, topladıkları paralar karşılığında vaat ettikleri hizmetleri sağlayamamıştı. Bu durum, sektörde denetim eksikliğini ve düzenlemelerin önemini gözler önüne serdi.

Related Posts

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsaları karışık seyrediyor

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir