2018’de başladı… Rapor Türkiye gerçeğini ortaya koydu

Uluslararası Şeffaflık Örgütü 1995 yılından bu yana her yıl Yolsuzluk Algı Endeksi’ni yayımlıyor. 13 dış kaynaktan elde edilen verilerin kullanılarak hazırlandığı Endeks’te 180 ülke ve bölge, kamu sektöründeki yolsuzluk seviyelerine göre sıralanıyor.

TÜRKİYE’NİN SIRALAMASI DEĞİŞMEDİ

0 puanın en yüksek yolsuzluk algısını ve 100 puanın en düşük yolsuzluk algısını ifade ettiği endekste Türkiye, 180 ülke arasında 34 puan ile 107’nci sırada bulunuyor. 2021’de 96’ncı sırada yer alan Türkiye, 2022 yılında 36 puanla 101’inci, 2023’te ise 34 puan ile 115’inci sıradaydı.

Son yıllarda yaşanan gerilemenin dikkat çekici ölçülerde olduğu belirtilen açıklamada Türkiye’nin, 2018’den bu yana Yolsuzluk Algı Endeksi puanları ciddi ölçüde düşüş gösteren 12 ülkeden biri olduğu vurgulandı.

Yolsuzluk algısı kötüye giden ülkeler arasında hem düşük ve orta hem de yüksek gelir grubundan ülkeler yer alırken bunlar El Salvador, Honduras, Liberya, Myanmar, Nşiaragua, Sri Lanka, Venezuela, Arjantin, Avusturya, Polonya, Türkiye ve Birleşik Krallık olarak sıralanıyor.

Yine 180 ülkenin üçte ikisinden fazlası 100 üzerinden 50 puanın altında kalıyor; bu da ciddi yolsuzluk sorunları olduğuna işaret ediyor.

GÜNEY SUDAN EN FAZLA YOLSUZLUK YAPILAN ÜLKE

Endeks’e göre 2024’te yolsuzluk algısının en düşük olduğu ülke olan Danimarka, 90 puan ile üst üste yedinci kez sıralamada başı çekti. Finlandiya (88) ve Singapur (84) ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. 2012 yılından bu yana ilk kez Yeni Zelanda ilk üçün dışında kaldı. Lüksemburg (81), Norveç (81), İsviçre (81), İsveç (80), Hollanda (78), Avustralya (77), İzlanda (77) ve İrlanda (77) ilk 10’daki yerini korudu.

Raporda, çatışmaların yaşandığı veya özgürlüklerin kısıtlı olduğu ve demokratik kurumların zayıf olduğu ülkelerin endeksin en alt sıralarda yer aldığı belirtildi. Buna göre Güney Sudan 8 puan, Somali 9 puan ve Venezuela 10 puan ile yolsuzluk algısının en yüksek olduğu üç ülke olarak kayda geçti. Suriye 12 puan, Ekvantor Ginesi 13 puan, Eritre 13 puan, Libya 13 puan, Yemen 13 puan, Nikaragua 14 puan Sudan 15 puan ve Kuzey Kore 15 puan ile en düşük puan alan ülkeler oldu.

Yolsuzluk Algı Endeksi ortalaması Afrika Birliği’nde 32, Sahraaltı Afrika bölgesinde 33, Arap ülkelerinde 34, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da 35, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 39, Amerika kıtasında 42, Asya Pasifik’te 44, Avrupa Birliği’nde 62 ve OECD bölgesinde 65 olarak kaydedildi.

AVRUPA BİRLİĞİ KÖTÜYE GİDİYOR

Macaristan, Avrupa Birliği’nin (AB) en kötü performans gösteren ülkesi oldu. Endeks raporunda Başbakan Viktor Orban’ın 15 yıllık iktidarı boyunca sistematik yolsuzluk nedeniyle hukukun üstünlüğünün sürekli olarak gerilediğini vurgulandı.

Raporda, kamu ihalelerinin müttefiklere dağıtılmasıyla ilgili yolsuzluk iddiaları nedeniyle başbakanın kabine şefi ve Orban’ın yakın bir yardımcısı olan Macar hükümet yetkilisi Antal Rogan’a uygulanan son ABD yaptırımlarına atıfta bulunuldu. Orban ve iktidardaki Fidesz partisi yolsuzluk iddialarını defalarca reddetti.

Raporda Fransa ve Almanya gibi büyük ekonomilerin gerileme kaydettiği ortaya kondu. AB ülkelerindeki yolsuzluk üst üste ikinci yılda da kötüye gitti.

Endekste yer alan 180 ülkenin yaklaşık dörtte birinin, örgütün 2012 yılında küresel sıralama için mevcut metodolojisini kullanmaya başlamasından bu yana en düşük puanı aldığı belirtildi.

Örgütün hazırladığı endeks, Dünya Bankası’ndan özel risk ve danışmanlık firmalarına kadar 13 veri kaynağına göre kamu sektöründeki yolsuzluk algısını ölçüyor.

Odatv..com

Related Posts

Zor projede Türk şirket Tuna Nehri geçişini tamamladı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladığını duyurdu. Tuna Nehri’nin altından maksimum derinliği 63 metre ve uzunluğu 1815 metre olan bu geçişin; zorlu jeolojik koşullarda özel mühendislik ve teknik kabiliyet ile gerçekleştirildiği belirtildi. Son fazı da başarıyla tamamlanan doğal gaz boru hattı projesinin, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

CHP’li Gülcan Kış: TÜİK makyaj yapıyor, halk sofrada aç kalıyor!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ve emekli maaşlarına yapılan zamlara sert tepki gösterdi.

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

Gram altın ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Geçen sene dünyanın en değerli şirketiydi: 9 bin çalışanını kovacak

Microsoft, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Microsoft’un açıklamasında, en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli olarak iş gücünde ayarlamalar yapıldığı bildirildi. Daha çevik hale …

İngiltere imalat sektöründe üretim ve istihdamda azalış sürüyor

İngiltere imalat sanayi sektöründe üretim, yeni siparişler ve istihdamın azalmaya devam ettiği ancak bu daralmanın daha yavaş gerçekleştiği bildirildi.